Zwolse gevangenis
1940-1945
De Radiodienst van Verzet is in de Zwolse gevangenis gezet omdat ze in het verzet zaten. Het hoofd van de radioverzet is Jan Thijssen. Op 8 november 1944 reed Jan Thijssen in een auto van het rode kruis, gedekt door valse papieren, op de terug weg van Amsterdam naar Rotterdam. Hij werd vergezeld door D. Eskes. Dat mislukte ze werden tegen gehouden door agent Haubrock. Thijssen werd herkend door Haubrock. toen werden d.Eskes en Thijssen en hun chauffeur afgevoerd naar Den Haag. dat was het einde van de radiodienst.
Meneer Berkhof zat ook in de gevangenis. Want hij zat in de regering. Hij werd vrijgesproken door de rechter. Daarna kwam hij in het Zwolse ziekenhuis. Hij had christelijk geloof. Hij werd door verraders doorgebrieftdaan de Duitsers. Daarna kwam die voor de rechter.
De Zwolse gevangenis was toen op de plaats waar nu hotel Librije Zusje staat.
Meneer Willem Lengton werd veraden door Miep Oranje in 1944. Willem woonde in Soest. Lengton verlaat Soest en wijkt uit naar een onderduikadres in Amersfoort. Hij werd gearesteerd omdat hij een pistool had tijdens het slapen. Daardoor mislukte een overval. Zij werden in de Zwolse gevangenis gestopt, daarna zijn ze gevoerd naar het oranje hotel en daar zijn ze neergeschoten. Meneer Lengton had ook wel de naam Wim van elst.
Han Stijkel was de voortrekker van Stijkelgroep. Ze deden aan spionagewerk, dat was illegaal. Ze werden ondekt,de meesten zijn gevlugd. Behalve Stijkel. Twee mannen wouden vluchten naar Engeland. Dat lukte niet, ze werden ondekt in Scheveningen. Ze werden naar het Oranje hotel gebracht. Ze moesten naar de Zwolse gevangenis. Daar kwamen ze Han Stijkel tegen. Ze overgebracht naar Berlijn, daar kregen ze een doodvonnis.
Han Stijkel, (Rotterdam, 08-10-1911)
Jean P. Bolten ('s-Gravenhage, 17-02-1883)
Gerard Jansen was een Nederlandse verzetstrijder. Hij was bakker in de Kruisstraat in Meppel. Zijn bijnaam in het verzet was Pijp naar het kinderversje Pijpje drop, stond op zijn kale kop. Jansen werd slachtoffer van een opgezette valstrik van de SD. SD betekent de Sicherheitsdienst. De SD is opgericht in 1931. De valstrik sloot zich en men wist drie te arresteren waarbij Jan Toet en Jansen door een kogels waren geraakt. Na opnamen in het Zwolse ziekenhuis gingen ze naar de Zwolse gevangenis. Vervolgens gingen ze naar kamp Westerbork. Jansen komt terecht in kamp Vught waar hij zwaar gemarteld tijdens ondervragingen. Hij probert drie keer te vluchten en ook het verzet probeerd hem te bevrijden maar alle pogingen mislukken. Op acht november 1943 word hij schuldig verklaard en een maand later over gebracht naar het Oranje hotel waar hij van 15 december 1943 tot 1944 vast zat in cel 490. Hij werd in de ochtend van 14 april 1944 vergasd op de Waalsdorpervlakte.